Zesde NIEUWBRIEF GIETERSE KOORNMEULE

Stand van zaken

Op de valreep van het nieuwe jaar kunnen we twee behoorlijke stappen noemen voor de Gieterse Koornmeule.

Ten eerste hebben we de realisatieovereenkomst getekend en daarna hebben we een subsidie van de gemeente gekregen van 553.000,- euro voor het restaureren van de molen. Hieronder het persbericht van de gemeente Steenwijkerland en de realisatieoverkomst.

De volgende stap is een wijziging van het bestemmingsplan waardoor we de molen kunnen overnemen van de gemeente. Het bestuur schat dat dit voor september 2024 een feit kan zijn. We kijken dus met veel plezier uit naar het komende jaar!

Het bestuur wenst iedereen die de Gieterse Koornmeule een warm hart toedraagt alles wat goed is voor 2024!

Tot de volgende nieuwsbrief,

Het bestuur

Persbericht van Gemeente Steenwijkerland:

De Gieterse Koornmeule op weg naar een nieuwe toekomst

Stichting De Gieterse Koornmeule krijgt van de gemeente Steenwijkerland vanuit de Leefbaar Giethoorn Deal met provincie Overijssel een bijdrage van € 553.000,- voor de restauratie van de Koornmeule. Dit bedrag vormt een belangrijk deel van het geld dat nodig is om de molen weer wieken te geven en klaar te maken voor de toekomst. Wethouder Bram Harmsma: ‘Giethoorn is natuurlijk een enorme trekpleister voor onze gemeente. Met deze bijdrage zorgen we samen met Stichting De Gieterse Koornmeulen voor een draaiende molen mét wieken, die het oudhollandse plaatje van Giethoorn weer compleet maakt.’

Stichting De Gieterse Koornmeule staat te popelen om de lang gekoesterde droom van een werkende korenmolen in Giethoorn waar te maken. De molenstomp aan de Kerkweg is als Rijksmonument van grote culturele waarde. Door de restauratie van de Koornmeule wordt dit een uniek stukje Gieterse geschiedenis nieuw leven inblazen en krijgt de molen een frisse start voor de toekomst. Bovendien draagt dit bij aan het versterken van Gieterse identiteit als duurzame erfgoedbestemming in het Nationaal Park Weerribben – Wieden.

Van Giethoorn voor Giethoorn

Henk Scheffers, voorzitter Stichting De Gieterse Koornmeule: ‘We zijn ontzettend blij met deze cheque. Wij streven ernaar dat de restauratie in 2027 klaar is, dan is het namelijk 100 jaar geleden dat de wieken van de molen afgehaald zijn.’ Wethouder Bram Harmsma: ‘Dit is echt een project van Giethoorn voor Giethoorn. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe een groep enthousiaste inwoners zich met zoveel toewijding inzet voor dit project. De molen wordt weer een pareltje van Giethoorn. We kunnen hier als gemeente alleen maar heel erg trots op zijn.’

Fotografie: Wilbert Bijzitter.

Realisatieovereenkomst